top of page

L i t t l e     S t o r i e s

We leven in een wereld waarin er steeds minder bewustwording plaats vind. Een wereld waar we onze veroordeling en beoordeling al klaar hebben staan, voordat we het uitspreken.  Het uitspreken zonder na te denken en rekening te houden met de gevoelens van de ander. Een wereld waar vaak de focus op de negatieve kant is gericht. Waardoor we onze eerste stap daardoor ook naar de ander negatief uitvoeren. Een wereld waar alles makkelijker lijkt, maar het eigenlijk veel moeilijker is.

''Bewustwording''

De tunnelvisie van de mens

Ons beeld van ons zelf is zo vervuild met onze eigen gedachten, onze onderbewustheid. Dat we eigenlijk geprogrammeerd zijn om wat we denken, juist zo te denken en in te vullen en daardoor naar te handelen. Daarom zie je ook dat iedereen overal commentaar op heeft, zonder na te denken wat de ander er van vind.. Iedereen weet het namelijk altijd beter, iedereen weet hoe het in elkaar zit, zonder er naar te vragen.

We interpreteren en denken van te voren, en door van te voren te denken, kunnen we eigenlijk niet goed met elkaar communiceren, want we hebben ons oordeel al klaar..Er zijn zo veel miscommunicaties ontstaan door niet naar elkaar te luisteren, niet naar elkaar te kijken, niet duidelijk communiceren en zelf in te vullen. 

Alle problemen die we als menszijn ondervinden, komt doordat wij onze blik vernauwen naar een tunnelvisie, en we alleen maar focussen op wat wij denken te zien. De mens oordeelt, beoordeeld en veroordeeld. Alles heeft 2 kanten, beredeneer niet. Als iemand nee zegt, probeer te begrijpen waarom die persoon nee zegt. Denk eerst na voordat je je ego laat praten.

​

Door te handelen naar je ego, die alleen maar wilt overleven. Die er voor wilt zorgen dat je alleen maar naar je ego luistert. Dan ga je alleen vanuit je eigen perspectief denken, invullen en handelen.

Luister je alleen naar je ego, door het alleen te observeren, te kijken wat die wilt en vooral niet te handelen en antwoorden... Dan zal je ego uiteindelijk verdwijnen en zal je je bevrijd voelen in je eigen zijn.

​

Voorbeeld invullen

Je ziet een zwerver heel hard de winkel uitrennen. Een grote mogelijkheid over je eerste gedachtes zullen zijn: ‘’hij zal wel lopen jatten in die winkel’’. Maar is dat zo? Stel je voor er rent geen zwerver uit de winkel, maar iemand met een net pak aan. Waarschijnlijk denk je dan: ‘’oh hij zal wel haast hebben’. Terwijl het helemaal andersom kan zijn. De man met het pak kan gestolen hebben en de zwever kan haast hebben omdat hij iets vergeten is.

​

Denk eraan: ‘’Alles wat je ziet is niet wat je ziet, alles wat je hoort is niet wat je hoort en daardoor is alles wat je denkt, überhaupt niet wat je denkt. Probeer altijd jezelf te verplaatsen naar een andere situatie, persoon of mening. Wat zou ik doen, waarom zou ik zo een mening hebben..  Zet altijd je eerste stap na iedere gebeurtenis positief en open, maar is je 1e stap negatief, dan zal je moeilijk positief naar voren kunnen stappen in de situatie.

​

​

Je kern
Als je diep in jezelf bent, in je hart bent, dan ben je bij je goddelijke zelf. Daar heb je alle antwoorden, dan snap je dingen, dan zie je dingen. Omdat je geen filter hebt over de manier van denken en zien.

Als je bij je hart bent, vanuit je hart leeft en niet vanuit je hoofd, dan word je niet ‘’vervuilt’’ door je omgeving.

Dan zie je alle informatie die je krijgt als een medaille. Een medaille met 2 kanten…Een geheimzinnige draad. De geheimzinnige draad, dat is de balans. Elke kant van de medaille heeft allebei een kern van waarheid. Een kern van waarheid, van hun manier van kijken en beredeneren. Net als Ying en Yang. De Yin die de Yang in de kern heeft, en de Yang die de Yin in de kern heeft. De balans is de bijna onzichtbare lijn tussen Yin en Yang. Hoe dieper je bij je zelf bent, bij je hart bent, des te dieper je bij je ziel bent.  De onzichtbare lijn zal uiteindelijk zichtbaar voor je worden. Dan kan je daarmee je leven altijd in balans houden.

 

We zijn de parasiet van ons eigen bestaan.

Door de huidige techniek, is de wereld heel breed geworden. Je kan overal heen en je kan iedereen bereiken. Onze eigen wereld is daarin tegen heel klein geworden. Je kijkt alleen maar naar een scherm, een beeld, we lezen alleen maar een gedeelte. Niet te vergeten dat er altijd een andere kant van de medaille is. Een andere kant van het verhaal. Zoals je vanuit een put naar boven kijkt en een wolk boven je put ziet. Je neemt aan dat het slecht weer is zonder erbij na te denken, dat het wolkje alleen maar boven de put hangt en de rest er om heen een en al zon is. 

​

De ontwikkeling van de mens is gebaseerd op het makkelijker worden van het leven. De ondersteuning zoals bijvoorbeeld computers die ons bedrijfsleven makkelijker zouden maken, is zo ver doorontwikkeld dat het ons ook weer moeilijker maakt. Er zijn zoveel medewerkers ontslagen, omdat hun functie is overgenomen door computers...  We zien hier de ernst nog niet van in.

​

​

Er is ooit een film geweest over het ontwikkelen van een super computer, waarmee de mensheid mee kon communiceren.  Waaraan ze vroegen... ''Wat is het grootste probleem van de mensheid en elimineer dat.'' 

De computer gaat zoeken, die ziet de hele geschiedenis van de mens: de mens die elkaar vernietigd, oorlogen, dieren vernietiging, milieu vervuiling, etc.
Alles kwam voorbij. Waarop de computer zegt… Ik moet de mens vernietigen. Want dat is het probleem van de mens. 
Iedereen maakt een grap over de film… Maar degene die het heeft bedacht, heeft het eigenlijk wel mooi gezien...

​

Het kwade en het goede

Wij zijn heel erg gefocust op het kwade en goede. Luister alleen naar het goede. Het kwade wilt je alleen maar van de weg afhalen, maar is dat zo? 

Stoplichten, rood en groen. Bij groen mag je door rijden, dat vinden we leuk. Bij rood moet iedereen stoppen en wachten, dat vinden we niet leuk. Maar rijd maar door rood. Rood is bedoeld voor onze veiligheid, terwijl wij rood zien als negatief, het is rood gemaakt om de mens te laten schrikken, om wakker te worden, bewust te zijn dat er gevaar kan dreigen. Je moet stoppen om het gevaar te vermijden, want er kan iemand van rechts afkomen en een ongeluk creëren.
In de praktijk zien we rood als irritatie, niet denkend dat de andere kant op groen staat en voor de ander een bevrijding is! Denk niet alleen vanuit je eigen positie, want je zult ook een keer aan de andere kant staan. Hier komt ook weer de balans om de hoek kijken. Het vinden van de balans is het zoeken naar je eigen ik.

​

Dit hebben we ook met regen. Je bent mooi aangekleed, je gaat lunchen. Wat gebeurd er halverwege... het gaat heel hard regenen, waardoor je indirect de weergoden vervloekt van het regenen. Laten we aannemen dat de weergoden luisteren naar jouw wens. Waarop de boeren op hun beurt aan het huilen zijn dat hun oogst mislukt. Uiteindelijk moet jij als degene die de wens heeft uitgesproken, meer betalen voor je eten als straf. Is je wens dan goed of kwaad... is de vraag. Dit is weer een mooi voorbeeld van de medaille met 2 kanten... moeilijk om de balans te vinden.

9 juli 2021 B.E.K

Anker 1

''Werknemers in hun kracht laten staan''

Op de hoek van de Groesbeekseweg in Nijmegen bevindt zich Eetcafé Blixem: een maatschappelijke onderneming die mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking betrekt bij de maatschappij. Mireille Kooke is al acht jaar bedrijfsleidster en noemt haar werk ook wel ‘ondernemen keer twee’. 

 

NIJMEGEN - “Als maatschappelijk ondernemer gaat het er niet om dat je zoveel mogelijk winst maakt ten koste van alles, maar of winst maken haalbaar is met de groep. Het moet niet zo zijn dat een werknemer aan het einde van de dag denkt: ‘Ze hebben nu zoveel van me gevraagd maar eigenlijk red ik het niet’.”

 

Zorgcomponent

Die extra zorgcomponent maakt Blixem meer dan een gewone horecazaak. “Als iemand hier binnenkomt, bekijken we allereerst wat de vraag en de wens van die persoon is. Die kan gericht zijn op de bediening, keuken of catering. Daarna gaan we samen kijken wat er nodig is om dat goed te kunnen doen.”

 

​

Gastvrijheid

Werken bij Blixem begint met een basiscursus. De werknemers worden vaardigheden geleerd zoals gastvrijheid, beleefdheid en professionaliteit. De begeleiders van Blixem hangen daar samen met de werknemers leerdoelen aan. “Ja, ik heb ook leerdoelen, zoals niet teveel tegelijk willen doen”, zegt werknemer Tim. “Dat vind ik wel lastig. Dan ben ik bezig met een tafel schoonmaken en dan komen er gasten aan. Die gaan dan voor.”

 

Bij Blixem leren de werknemers niet alleen praktische vaardigheden, zoals hoe houd je een dienblad vast en hoe neem je een bestelling op, maar ook sociaal/emotionele vaardigheden.

 

Tim vindt het bijvoorbeeld lastig om te begrijpen wanneer hij moet stoppen met kletsen. “Soms is dat moeilijk, want dan zit ik er helemaal in. Dat afremmen lukt mij trouwens wel steeds beter!”

 

​

​

 

Mireille begeleidt Tim in zijn ontwikkeling. “In het geval van Tim komt het echt voort uit zijn enthousiasme. Dat is eigenlijk iets wat je wilt stimuleren maar je moet het wel binnen de perken houden, zodat het voor de gasten ook prettig blijft. Een manier van oefenen is via een rollenspel. Dan is Tim gast en komen wij als begeleiders aan als kletskanonnen. Zo ervaart Tim hoe het is, als iemand te lang doorpraat.”

 

Mireille en haar team hebben een helder doel voor ogen. “Zoveel mogelijk door- en uitstroom creëren, zodat iemand altijd in zijn/haar kracht blijft staan. Als iemand zich zover ontwikkeld heeft dat hij of zij door kan naar een betaalde baan; waarom zou ik iemand dan hier houden? We hebben veel contact met reguliere horecaondernemingen en als iemand klaar is voor een betaalde baan, bellen we vaak met verschillende ondernemingen of er een plek is.”

 

Tim heeft veel mensen leren kennen sinds hij bij Blixem werkt en spreekt met veel collega’s ook thuis af. “Samen werken aan een doel maakt het werken bij Blixem erg waardevol.”

 

​

Door Yassin Boutayeb

bottom of page